JAZZ, ART-ROCK И ДРУГАЯ ХОРОШАЯ МУЗЫКА
/ Pomp Rock - Форум
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Форум » Околомузыкальный форум » Статьи, интервью » Pomp Rock (Сутність та основні представники жанру)
Pomp Rock
recluse Дата: Пятница, 01.03.2024, 17:19 | Сообщение # 1
Группа: Модераторы
Сообщений: 1937
Статус: Offline
Мене давно цікавило, що означає поняття "pomp rock". Чи це синонім AOR, чи це те, що ми інколи називаємо "Crossover Prog" чи може такого музичного жанру взагалі не існує? Перекопавши певну кількість ресурсів (особливо детально аналізував Rate your music та progarchives) прийшов до таких висновків.

1. Географічно це поняття використовується виключно до гуртів Північної Америки (США, Канади) і дуже рідко до європейських колективів (хоча в деяких джерелах і вказується, що Queen або Supetramp - це теж помп-рок, або навіть помп-поп).
2. Хронологічно, цей жанр переживав розквіт приблизно з другої половини 1970-х  - до початку 80-х рр.).
3. У багатьох джерелах вказується, що помп-рок - це американський варіант арт-року. Звідси  визначаються характерні особливості підстилю:
1) на відміну від європейських представників прог-року, помп-рок "виріс" не з європейської класичної музики, фольку або психоделії, а з бугі-вугі, класичного року чи "південного року";
2)він більш доступний для слухача, ніж складні композиції Yes чи Genesis, розрахований передовсім на радіо та теле формат;
3)на перший план висувається мелодійність, а не складність композицій, що забезпечується використанням великої кількості клавішних інструментів; експерименти  відходять на другий план;
4) на слух помп-рок сприймається, як певний гібрид, cуміш традиційного класичного року, хард-року, глем-року та європейського прогресиву. Це своєрідна проміжна ланка між хард, прог-роком першої половини 70-х років та  з одного боку AOR , а з іншого -  glam-metal  початку 80-х рр.  
4. Судячи з назви жанру лірика урочиста, сприймається серйозно, немає гумору, що було притаманно для більшості представників англійського прогресиву.

Найбільш відомі представники цього музичного жанру: Kansas, Styx, Journey (до появи у групі вокаліста Перрі), Boston, T.Rundgren та його Utopia, Angel, Ambrosia - USA

Rush (др. половина 70-х рр.), Saga, Prism, Triumph - Canada

На початку 80-х рр. більшість із представників цього жанру перейшли до AOR (Journey) ,  деякі, відкинувши "прогресивні елементи", повернулись до хард-року (Saracen), Arena rock (Boston) або стали класиками майбутнього хеві-прогу (Rush).

Хочеться знати думку відвідувачів сайту, чи є окремий музичний жанр "помп-рок", чи має він право на існування? Запрошую всіх до дискусії.


Сообщение отредактировал recluse - Суббота, 02.03.2024, 10:59
 
capella Дата: Суббота, 02.03.2024, 14:28 | Сообщение # 2
Группа: Проверенные
Сообщений: 331
Статус: Offline
Сам я впервые вычитал о помп-роке именно в связи с альбомами Styx конца 70-х. Правда, это было давно и уже не помню где. Сейчас этот термин похоже вообще не в ходу, как и словосочетания "арт-рок", "хард-н-хеви" например, и некоторые другие подобные.
Да и не сказал бы что это именно отдельный жанр, а скорее дополнительное определение некоторых музыкальных особенной группы.
Впрочем, я не спец во всех этих жанровых тонкостях, если говорить о проге, то общая классификация которая сейчас используется на прогархивах меня в целом вполне устраивает)
 
Гога9112 Дата: Суббота, 02.03.2024, 15:44 | Сообщение # 3
Группа: Проверенные
Сообщений: 842
Статус: Offline
Коли такий гурт як Kansas у будь-якому матеріалі закидують до купи "soft-pomp-AOR" і т.п. у мене постійно крива ,трохи нервова посмішка...Навіть у свої 70 з гаком років їх основний композітор такі Кантати сочіняє,що багатьом  "книжковим апологетам прога" типа Хемілла та Фріппа треба заново повчитись.. smile

Сообщение отредактировал Гога9112 - Суббота, 02.03.2024, 15:46
 
recluse Дата: Суббота, 02.03.2024, 19:44 | Сообщение # 4
Группа: Модераторы
Сообщений: 1937
Статус: Offline
Цитата Гога9112 ()
Коли такий гурт як Kansas у будь-якому матеріалі закидують до купи "soft-pomp-AOR" і т.п.
Мова йде виключно про тврчість гурту кінця 70--х - початку 80-х (див. пункт 2.). Мається на увазі такі альбоми як 
Хоча як на мене, ще більш абсурдним є зарахування на прог-архівах Kansas дл симфо-прогу. Багато альбомів  гурту ближче до Deep Purple або Grand Funk, ніж до Yes  чи Сamel.
 
Гога9112 Дата: Суббота, 02.03.2024, 20:27 | Сообщение # 5
Группа: Проверенные
Сообщений: 842
Статус: Offline
Ні, Proto-Kaw та  Kansas -то сімфо-прог..У обох цих гуртів  досхочу складних та багатоструктурних композицій..А помп-рок скоріше за все то навіть не Boston або Styx,а гурти на кшталт Kiss та Bon Jovi..
 
recluse Дата: Суббота, 02.03.2024, 20:49 | Сообщение # 6
Группа: Модераторы
Сообщений: 1937
Статус: Offline
Цитата Гога9112 ()
а гурти на кшталт Kiss та Bon Jovi..
До помп-року їх ніхто не зараховує. Однозначно, це hair, glam  або soft  metal. Їхні "розмальовки", сценічні  образи публіка не сприймала серйозно, а помп-рокери створювали свої тексти на різні "високі теми"  (часто релігійні, як гурт Angel чи Уолш в своєму  першому сольному альбомі від 1980 р., де "засвітився"  Р. Д. Діo ) і у них не було натяку на гумор чи жарт. До речі, є певна спорідненість між християнським роком початку 80-х рр. та помп-роком. Можливо, хтось слухав заборонені в СРСР композиції гурту "Трубный зов".    Як на мене, це і є  радянський зразок помп-року.


Сообщение отредактировал recluse - Суббота, 02.03.2024, 20:56
 
Гога9112 Дата: Суббота, 02.03.2024, 20:55 | Сообщение # 7
Группа: Проверенные
Сообщений: 842
Статус: Offline
Цитата recluse ()
Уолш в своєму  першому сольному альбомі від 1980 р., де "засвітився"  Р.Л.Діo
Валера,то був альбом Керрі Лівгрена "Seeds of Change"..Як можуть два таких потужних сінгера як Уолш та Діо співіснувати у одному гурті..
 
capella Дата: Суббота, 02.03.2024, 20:59 | Сообщение # 8
Группа: Проверенные
Сообщений: 331
Статус: Offline

Цитата
ще більш абсурдним є зарахування на прог-архівах Kansas дл симфо-прогу
В этом у них минус, конечно. Задав один параметр, они так и штампуют его по всей дискографии. Хотя музыка от альбома к альбому может отличаться. Какой-нибудь Power (тут имеется в виду альбом Канзас), действительно сложноватенько отнести к симфо-прогу)))
 
recluse Дата: Суббота, 02.03.2024, 21:01 | Сообщение # 9
Группа: Модераторы
Сообщений: 1937
Статус: Offline
Цитата Гога9112 ()
Валера,то був альбом Керрі Лівгрена "Seeds of Change"..Як можуть два таких потужних сінгера як Уолш та Діо співіснувати у одному гурті..
Так, це моя помилка. Але сольні  альбоми як Уолша, так і Лівгрена мають релігійне забарвлення.
 
Гога9112 Дата: Суббота, 02.03.2024, 22:03 | Сообщение # 10
Группа: Проверенные
Сообщений: 842
Статус: Offline
Цитата capella ()
Какой-нибудь Power (тут имеется в виду альбом Канзас), действительно сложноватенько отнести к симфо-прогу)))
Оце ж Валера Recluse їх і порівнює з Deep Purple,адже Стіва Моурза там англійці зафрахтовали.. biggrin
 
Форум » Околомузыкальный форум » Статьи, интервью » Pomp Rock (Сутність та основні представники жанру)
  • Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Поиск: