Привіт Степане!
У виданні Исаев А. Дискография часть 2: Информационный справочник, - Волгоград: Издательство "Офсет" 1999. -320 с. я зустрів саме те, що ти пропонуєш викладати. Ця штука присутня тільки в другому томі видання (перший і третій сконструйовані зовсім по іншому принципу). Іноді перелік подібних колективів і виконавців досягає 20 - 30 - 40 назв. Іноді 2 - 3. Також, там часто вказуються окремі списки "коріння та впливи" на данного виконавця і його "послідовники".
Переглядаючи ці списки, я прийшов до висновку, що принцип набору подібних колективів весь час змінюється. Тобто треба ще зрозуміти, що автор там спільним вважає.
Як приклад випишу з цієї книжки гомеологігігічне древо німецького гурту Can.
Can
Подобные группы: Cabaret Voltaire, Einsturzende Neubauter, The Fall, Japan, Kraftwerk, Pere Ubu, David Sylvian, Stereolab, Neu!, Holger Czukay, Brian Eno, Public Image Limited, :Zoviet * France:, Pulnoc, Amon Duul, Pete Shelley, John Lyndon, Eurythmics, Faust, The Chameleons UK, Captain Beefheart
Корни и влияния: Syd Barrett, The Velvet Underground, Pink Floyd, The Beatles
Последователи: Einsturzende Neubauten, Japan, Pere Ubu, Faith Healers, Moonshake, Omni Trio, Flying Saucer Attack, Public Image Limited, I.C.U., Mouse on Mars, Windy & Carl, Add N to X, Kreidler, V.Majestic, Appliance, Avrocar, Ma Cherie For Painting, Village of Savoonga.
А древо гурту Amon Duul в цій книжці виглядає скромнішим:
Подобные исполнители: Amon Duul II, Neu!, Tangerine Dream, Ash Ra Tempel
Последователи: V. Majestic
Ця книжка містить багато помилок, які мені були помітні уже в той час, коли її купував. Що вже казати про теперішні часи коли з'явився інтернет.
Моє враження таке, що, чим довший цей ряд, тим розмитішими будуть кордони і взагалі усю сучасну музику хтось доведе до The Beatles, як родоводи біблейських пророків до Ноя та Адама. А це зробить усі ці послідовності позбавленими сенсу. Принаймні мені так вважається.
Хоч і відчуваю це заняття покищо безперспективним, однак, якщо хочеш, випишу з цієї книжки деякі лінії, тобто, послідовності музичних колективів.