JAZZ, ART-ROCK И ДРУГАЯ ХОРОШАЯ МУЗЫКА
/ Rock-H / Рокаш - 29 Декабря 2013

Rock-H / Рокаш

Добавил санди 29.12.2013 в 18:45



«Rock-H» або «Рокаш»  — український рок-гурт з Мукачевого, Закарпаття. Півфіналіст проекту «Свіжа кров» на телеканалі М1, лауреат фестивалю «Червона рута». Свій стиль характеризують як рок з елементами академічної музики і закарпатського фольклору. Більшість пісень гурту — закарпатським говором, самі музиканти називають його «русинська бесіда». Також є пісні літературною українською, англійською та французькою мовами. Слово «Рокаш» (угор. rakás) закарпатською говірою означає «гурт», «купу», «спільноту» і разом з тим має корінь «рок», позначаючи стиль музики колективу.

Гурт восени 2008 року заснували Віктор Янцо — клавішні, композитор; Ігор Рибар — гітара, композитор, аранжувальник, саунд-продюсер, (до квітня 2011 року особисто записував треки гурту); Владислав Воробець — бас-гітара. Назву гурту запропонував Ігор. Вокалістом був Ондраш Тазінгер, ударником — Василь Логойда.

Улітку 2009 року в гурту змінився вокаліст. Новим вокалістом став Іштван Халус. Першим заходом, у якому колектив яскраво проявив себе був Мукачівський фестиваль вина 2010 року, де презентована на відкритті пісня «Вінко червеноє» стала неофіційним гімном фесту. Також в 2010 році «Rock-H» переміг в проекті «Фольк Мюзік» (Перший національний), став учасником передачі «Африканські пристрасті» ( Савік Шустер Студіо). Вийшов у півфінал всеукраїнського конкурсу «Свіжа кров» на телеканалі М1, де колектив підтримував Олег Скрипка, взяв участь у фестивалях «Славське Рок», «Потяг до Яремче», «Берегфест», «Мукачево скликає друзів», «Global battle of the bands», виступив в одному з перших українських інтернет-концертів, на який гурт запросив Святослав Вакарчук.





У квітні 2011 року в гурту змінюється склад. Місце гітариста займає Мар'ян Криськув, ударником стає Володимир Ульянов, до гурту приєднується відомий бас-гітарист Родіон Sun Lion. В оновленому складі гурт бере участь у днях міст Берегово, Тячів, Кам'янець-Подільський, Новий Розділ, Луцьк (арт-шоу «Ніч у Луцькому замку»), фестивалях «Селиська співанка», «Закарпатський словоблуд», «Beregfest — 2011», «Мукачево скликає друзів — 2011», «Закарпатське Божоле». 24 серпня 2011 року «Rock-H» виступає наживо в прямому ефірі Першого національного з Софійської площі у Києві в телемарафоні до 20-річчя Незалежності України. В жовтні-листопаді 2011 року у Львові відбувся запис дебютного альбому колективу. Звукорежисер — Мар'ян Криськув, аранжування — Віктор Янцо, Мар'ян Криськув, Остап Панчишин, зведення — Віталій Кухарський, Мар'ян Криськув.

12 січня 2013 року вийшов другий альбом гурту «Отава». Презентація альбому відбулася на головній сцені вісімнадцятого фестивалю «Червене вино» в м. Мукачевому.

На момент написання цієї статті, гурт зняв сім відеокліпів.

(Використані матеріали Вікіпедії)




0 комментария

Оставить комментарий

Подписка:1
Код *: