JAZZ, ART-ROCK И ДРУГАЯ ХОРОШАЯ МУЗЫКА
/ Asia – Omega (2010) - 29 Апреля 2010

Asia – Omega (2010)

Добавил scaffold 29.04.2010 в 16:23

Отак іноді буває – люди зустрічаються, щоб відмітити 25-ти річчя заснування свого гурту, а це святкування затягується на три роки, результатом яких є вихід двох нових альбомів та одного концертного DVD. Geoffrey Downes, Steve Howe, Carl Palmer та John Wetton, представники різних гуртів, що на той час здобули неабияку славу, вперше зібралися пограти разом на початку 80-х років. Їхній проект отримав назву «Asia» і поєднував у собі вибрані сюжети з хард-, арт- та прог року, тобто був на 100 відсотків джемовим і не зобов’язував ні до чого своїх учасників. У 2008-му році музиканти зібралися знову на радість своїм шанувальникам і випустили альбом «Phoenix», за яким послідкував подвійний живий альбом та DVD «Fantasia: Live In Tokyo». На цьому гурт не спинився і у 2010-му випустив альбом із символічною, промовистою назвою «Omega» (очевидячки на противагу альбому «Alpha», який вийшов на початку їхньої дискографії у жовтні 1983-го).
 
Початі влітку 2009-го музикальні сесії по запису нового альбому виявили велике натхнення та піднесені почуття його творців. «Ми намагалися створити щось інше у альбомі Omega,» - каже клавішник Geoff Downes. – «Звісно, звучання чотирьох незмінних учасників гурту носить досить конкретний відбиток на музиці, але ми намагалися підходити до створення матеріалу з думкою про його максимальне урізноманітнення. Через це ви можете почути такі звукові текстури, яких ще не бувало у попередніх альбомах.» Бас-гітарист гурту John Wetton додав: «Asia – це англійська прог рок група, яка стоїть на кордоні із попом. Зрозумілі, мелодійні, легкі до сприйняття пісні чудового музичного виконання, наповнені багатим симфонічним супроводом, із лірикою, яка здатна примусити до сентиментальності навіть найбільш цинічну, найхолоднішу голову. Отже, Omega є альбомом у найкращих традиціях гурту Asia, що не обтяжений ані крихтою концептуальності.» Steve Howe – гітарис – висловив своє ставлення до процесу запису альбому: «Це було дуже натхненно та мало величезну віддачу, і я просто захоплений результатом.» Цю думку підтвердив ударник Carl Palmer: «Кожна пісня цього альбому – індивідуальна. Взагалі, це був досить гарний досвід, який вилився у, можливо, найкращий наш запис».
 
Вперше Asia працювала з новим продюсером Mike’ом Paxman’ом. Він допоміг гурту скласти до купи музикальні текстури, які разом оформили багату звукову сферу Asia. Пісні набули своєї правдивості в звучанні через те, що «майже всі вони були автобіографічними», тобто віддзеркалювали реальні події з життя їхнього творця John’a Wetton’a.
 
Як і для більшості релізів Asia, дизайн обкладинка альбому був розроблений Roger’ом Dean’ом. Концепт самої назви та зображення білого тигра (2010 – рік білого тигра, а також тигр – це азіатська тварина), підкреслює неповторність стилю гурту. John Wetton пояснює: «У назві альбому «Omega» безпомилково пізнається Asia, це вам би сказав кожний наш фан. Одначе, ця назва не означає «останній», так само, до речі, як і Alpha не був нашим першим альбомом. Це лишень продовження тієї захопливої музичної історії, в якій новий альбом – це наступна сторінка, наступна після Alpha. Багато у чому, у музичному та концептуальному планах, ці два альбоми мають спільні риси.»
 
Omega – чудова збірка пісень в тому самому ключі, як і попередні альбоми, із музикою маргінального рокового стилю та піднесеною лірикою. Цей спектр Asia донесла, мабуть, найкраще з усіх нещодавно «відроджених» старих-нових гуртів. Отже, Omega – дійсно вартісна річ, яка не залишить байдужим найвибагливіших слухачів, чиє вухо звикло до гарного класичного, але, водночас, новітнього саунду.

 

0 комментария

Оставить комментарий

Подписка:1
Код *: